Lage rugklachten komen frequent voor, 60% tot 90% van de bevolking heeft 1 of meerdere episodes met rugklachten in hun leven. De meest voorkomende klachten zijn pijnklachten zonder specifieke lichamelijke oorzaak, hierbij wordt vaak gedacht aan klachten door overbelasting van spieren, tussenwervelschijven en gewrichten.

Bij beeldvormend onderzoek zoals röntgenfoto’s, MRI’s zal dan ook geen duidelijke oorzaak gevonden worden.

Rugklachten mobiliseren onderrug
Mobilisatie onderrug in zijlig

Andere klachten die voorkomen in de rug zijn bv Hernia, standafwijkingen, vernauwingen in het wervelkanaal.

De “specifieke” klachten komen een stuk minder vaak voor en kunnen wel worden aangetoond door bv een röntgenfoto of MRI.

Beide soorten klachten kunnen goed worden behandeld door onze fysiotherapeuten. Tijdens de eerste afspraak zal er een intakegesprek worden uitgevoerd waarin de klachten worden uitgevraagd.

Aansluitend volgt er een onderzoek om te bepalen waar de klachten vandaan komen. Er wordt niet alleen gekeken naar hoe uw houding is maar juist hoe uw rug beweegt of juist waar deze niet beweegt

Er word dan een behandelplan opgesteld door de therapeut die zich richt op de “probleemgebieden” die naar voren zijn gekomen in het onderzoek.

De behandeling zal vaak een combinatie zijn van massage of dry needling , mobilisaties, manuele therapie en oefentherapie, uiteraard zal er ook advies gegeven wat betreft houding en beweging.