Schouderklachten komen veel voor. Ongeveer 160 per 1.000 mensen hebben jaarlijks schouderklachten. De totale schoudergordel bestaat uit meerdere gewrichten. Dit maakt het tot een van de meest complexe lichaamsdelen. De schouder is nauw verbonden met de romp, nek en arm. Door deze complexiteit is het belangrijk dat er een accurate diagnose wordt gesteld. Uiteraard moet deze vervolgens goed worden behandeld.

Casey is onze schouderspecialist in de praktijk. Zij heeft twee extra schoudercursussen gevolgd voor gevorderden. Vanaf heden is zij ook lid van het schoudernetwerk in de Zaanstreek. De leden van dit netwerk werken veel samen en maken gebruik van elkaars expertise.

De schouder is zo ingewikkeld, omdat het uit meerdere gewrichten bestaat. Bewegingen vinden plaats door een nauwe samenwerking tussen het schouderblad, de arm en het sleutelbeen. Wist u bijvoorbeeld, dat de enige botverbinding tussen de arm en de romp via het sleutelbeen is?

Schouderklachten kunnen op verschillende manieren ontstaan. traumatisch of non-traumatisch. Dit wil zeggen: is de klacht plotseling ontstaan door bijvoorbeeld een val? Of is de klacht er langzaam ingeslopen. Voorbeelden van traumatische schouderklachten zijn peesrupturen, breuken en luxaties. Een niet-traumatische aandoening is bijvoorbeeld een frozen shoulder, instabiliteit of overbelasting.

Er zijn ook een aantal rode vlaggen. Dit zijn klachten waarbij u het best eerst naar de huisarts kan gaan. Denk hierbij aan koorts of hevige pijn die niet afhankelijk is van de houding.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden rondom uw schouderklachten? Voor antwoord op deze en andere vragen staan wij voor u klaar.